Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Βιταμίνη C


Λειτουργικός ρόλος


Έχει τη μορφή υπόλευκης κρυσταλλικής σκόνης με όξινη γεύση. Τα περισσότερα είδη ζώων μπορούν να τη συνθέσουν. Ο άνθρωπος και ο πίθηκος αποτελούν εξαίρεση, πρέπει να τη λαμβάνουν με τα τρόφιμα. Η έλλειψη της προκαλεί στον άνθρωπο σκορβούτο (εύκολος σχηματισμό μωλώπων δέρματος, ουλίτιδα, πόνος στις αρθρώσεις, δύσκολη επούλωση των πληγών).

Διαιτητικές πηγές 

Πηγές βιταμίνης C (100gr)
Βιταμίνη C (mg)


Ακτινίδια

300
Παπάγια
188
Μαϊντανός
170
Φράουλες
84
Μπρόκολο
50
Μάνγκο
50
Εσπεριδοειδή
από 30-50
Κόκκινη πιπεριά
45
Λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών
30-60
Ανανάς
24
Τομάτα
23
Αγγούρι
23
Πατάτα ψητή με τη φλούδα
22
Σπανάκι ωμό
15
Αρακάς
15
Ξερά φασόλια
1.2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου