Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Βιταμίνη B2


Λειτουργικός ρόλος


Η ριβοφλαβίνη είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β και λειτουργεί ως συστατικό δύο φλάβινο-συνενζύμων. Συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό μεταβολικών οδών και στην παραγωγή ενέργειας. Για παράδειγμα, συμμετέχει στην οξείδωση της γλυκόζης, συγκεκριμένων αμινοξέων και λιπαρών οξέων, στη μετατροπή της πυριδοξίνης (Β6) στο ενεργό της συνένζυμο, στη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε νιασίνη, καθώς και σε αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τα διάφορα στάδια του κύκλου του Krebs. Η ριβοφλαβίνη παίζει το ρόλο αντιοξειδωτικού αλλά, προφανώς, και στη διατήρηση της ακεραιότητας των ερυθροκυττάρων.

 

Διαιτητικές πηγές

Ποσότητα τροφής
Ριβοφλαβίνη (mg)
Δημητριακά πρωινού

1 φλιτζάνι all-Bran(45g)

0.5
1 φλιτζάνι Bran Flakes(45g)
0.6
1 φλιτζάνι Corn Flakes(30g)
0.4
1 φλιτζάνι Muesli(95g)
0.6
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Ένα ποτήρι (280 ml) γάλα πλήρες, ημίπαχο ή άπαχο
0.5
Ένα ποτήρι (280 ml) γάλα σόγιας
0.7
150 g γιαούρτι
0.4
Τυρί (50gr)
0.2
Κρέας και Ψάρια

Ψητό μοσχάρι(85g)
0.2
Αρνί ψητό (85g)
0.3
Χοιρινό ψητό (85g)
0.2
1 μπούτι κοτόπουλο/ ψάρι (150g)
0.2
Συκώτι αρνίσιο, μαγειρεμένο (90g)
3
Νεφρό αρνιού, μαγειρεμένο (75g)
1.6
Μαγιά

Μαγιά (10gr)
0.4-0.5
Εξαιρετικές πηγές (έντονα γράμματα), καλές πηγές (πλάγια γράμματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου