Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Οι επιδράσεις των επιπέδων αλατιού, λίπους και σακχάρων στην πρόσληψη τροφής στα παιδιά νηπιακής ηλικίας.

Br J Nutr. 2010 Dec 7:1-8. [Epub ahead of print]
Centre des Sciences du Goût et de l'Alimentation, UMR6265 CNRS, UMR1324 INRA, Université de Bourgogne, Agrosup Dijon, F-21000 Dijon, France.


Η κατανόηση των πρώιμων καθοριστικών παραγόντων της πρόσληψης τροφής, ιδίως του ρόλου της οργανοληπτικής ποιότητας της τροφής, είναι ένα απαραίτητο βήμα για τη βελτίωση της πρόληψης των ανθυγιεινών συνηθειών διατροφής. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο η πρόσληψη τροφής ποικίλλει ανάλογα με το περιεχόμενο σε αλάτι, λιπαρά και ζάχαρη είναι ατελώς γνωστός.
Η παρούσα μελέτη στοχεύει στην αξιολόγηση  του κατά πόσον  η πρόσληψη τροφής του παιδιού νηπιακής ηλικίας  κυμαίνεται κατά τη διάρκεια γευμάτων ή σνακ στα  οποία το περιεχόμενο σε αλάτι, λιπαρά ή ζάχαρη είχε τροποποιηθεί σε κοινά τρόφιμα.  Εβδομήντα τέσσερα παιδιά (30 (SE 0 • 5) μηνών) συμμετείχαν στη μελέτη σε συνήθη κέντρα ημερήσιας παροχής φροντίδας. Κάθε δεύτερη εβδομάδα, τους σερβίρονταν γεύματα που αποτελούνται  μεταξύ  των άλλων,  από πράσινα φασόλια και  ζυμαρικά με διαφορετική ποσότητα άλατος (0, 0 - 6 και 1 - 2% προσθήκη αλατιού) ή  λίπους (0, 2 - 5 και 5% προσθήκη βουτύρου) και  απογευματινά σνακ που αποτελούνταν από πολτό
φρούτων με διαφορετικά επίπεδα ζαχάρων (0, 5 και 10% πρόσθετη ζάχαρη).
Κατά τη διάρκεια κάθε γεύματος, τα παιδιά μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν από τα τρόφιμα-στόχο. Κάθε τρόφιμο  ζυγιζόταν πριν και μετά το γεύμα. Τα επίπεδα αλατιού είχαν θετικό αντίκτυπο στην κατανάλωση των τροφίμων στόχο. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε κάποια επίδραση του προστιθέμενου λίπος ή σακχάρων  στην κατανάλωση τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι η προσθήκη λίπους και ζάχαρης θα μπορούσε να αποφευχθεί σε τρόφιμα που προορίζονται για τα παιδιά χωρίς να έχουν αντίκτυπο στη γεύση, επιτρέποντας  τον περιορισμό της ενεργειακής πυκνότητας της διατροφής των παιδιών. Η προσθήκη αλατιού  θα πρέπει να είναι περιορισμένη, αλλά η κατάργησή της στα λαχανικά, των οποίων η πρόσληψη πρέπει να προωθείτε, θα πρέπει να εξετάζεται με προσοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου