Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Συμπληρώματα Διατροφής

 Τα συμπληρώματα διατροφής είναι προιόντα που σκοπό έχουν την συμπλήρωση της καθημερινής διατροφής. Αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις μεμονομένων ή σε συνδυασμό, και τα οποία διατίθενται στο εμπόριο σε δοσομετρικές μορφές. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βότανα, εκχυλίσματα βοτάνων, φυτικές ίνες, αφεψήματα, αμινοξέα, ένζυμα κ.α.


Είναι ή όχι αναγκαία?
Μερικοί ισχυρίζονται ότι μια ισσοροπημένη διατροφή με ποικιλία παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια υγειινή διατροφή και γι'αυτό τα θεωρούν απαραίτητα.

Είναι όμως απόλυτα ασφαλή?
Η υπερβολική πρόσληψη ορισμένων βιταμινών μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα στον οργανισμό, νευρολογικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, γαστρεντερικές διαταραχές, μπορεί να αναστείλουν επίσης την απορρόφηση άλλων συστατικών, όπως γίνεται με την υψηλή πρόσληψη του ασβεστίου που εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου κ.α. Ένας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην λήψη τους είναι η απουσία κώδικα ελέγχου ασφαλείας από την Ευρωπαική Ένωση. Η Ευρωπαική ένωση ωστόσο έχει ανακοινώσει ότι από 1η Ιανουαρίου του 2010 ότι θα καταρτίσει ειδική λίστα της EFSA (EuropeaFood Safety Authority) που θα περιέχει τις εγκεκριμένες ουσίες.

Ποιοί πρεπει να πέρνουν συπληρώματα?
Σε έρευνα που πραγματοποίησε η NHANES 1999-2000, βρέθηκε ότι πιο συχνά χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα γυναίκες έναντι των ανδρών, άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου, χαμηλότερου δείκτη μάζας σώματος και άτομα που αθλούνταν συστηματικά. Τα διαχρονικά στοιχεία του επιπολασμού της χρήσης των διαιτητικών συμπληρωμάτων δείχνουν σταδιακή αύξηση από 23% σε 35% και πιο συχνά έδειξε να τα καταναλώνουν άτομα με καλές διατροφικές συνήθειες που δεν τα χρειαζόταν. Ειδικές κατηγορίες που χρειάζονται τα συμπληρώματα διατροφής είναι οι αυστηρά φυτοφάγοι, παιδιά και ενήλικες σε υποθερμιδική δίαιτα λόγω παχυσαρκείας ή εγχείρισης, άτομα με ψυχογενή βουλιμία ή ανορεξία, σε υποσιτισμό, σε εγκυμοσύνη, σε χρόνια νοσήματα, άτομα τρίτης ηλικίας και αθλητές με έντονη σωματική δραστηριότητα.
Συνεπώς τα διατροφικά συμπληρώματα δεν κρίνονται απαραίτητα όταν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή εκτός μερικών ειδικών περιπτώσεων.

Τσάλλου Νίκη
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου