Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Πολυκυστικές ωοθήκες

Η εμφάνιση των πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα συχνό φαινόμενο που συναντάται περίπου σε έξι από τις δέκα γυναίκες, πολλές από αυτές δεν το γνωρίζουν αφού τα συμπτώματα ποικίλουν.
Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η διαταραχή της έμμηνου ρήσης ή ακόμα και η διακοπή της, η αύξηση των ωοθηκών, η παχυσαρκία ή ανικανότητα απώλειας βάρους , η υπερτρίχωση, η ακμή και η υπερινσουλιναιμία. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη, σχετίζεται με την υπερέκκριση ανδρογόνων, την ινσουλινοαντίσταση, τη γενετική προδιάθεση αλλά επηρεάζεται κι από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής (διατροφή και άσκηση).


Οι ενήλικες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), έχουν μια αυξανόμενη επικράτηση του μεταβολικού συνδρόμου MBS. Το μεταβολικό σύνδρομο MBS είναι ένας δείκτης κινδύνου καρδιαγγειακών παραγόντων που συνδέονται με την ινσουλινοαντίσταση, την δυσλιπιδαιμία, την υπέρταση και την κεντρική παχυσαρκία. Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι κύρια αιτία του πολυκυστικού συνδρόμου είναι η ινσουλινοαντίσταση και ιδιαίτερα σε παχύσαρκες γυναίκες, καθώς η επικράτηση είναι δύο φορές αυτής του γενικού πληθυσμού. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν υψηλά βιοδιαθέσιμα επίπεδα τεστοστερόνης και αυξάνονται περισσότερο σε αυτές που έχουν επιπλέον και MBS.

Όλες αυτές οι μεταβολικές διαταραχές του PCOS έχουν ως συνέπεια, εκτός των άλλων, μια αναταραχή στις ενεργειακές δαπάνες που χαρακτηρίζονται από τη μειωμένη θερμογένεση η οποία συνδέεται με χαμηλότερο βασικό μεταβολισμό άρα και ευκολότερη προσθήκη βάρους. Από την άλλη πλευρά είναι αναγνωρισμένα τα δυσμενή αποτελέσματα του υποσιτισμού στην ωοθήκη. Η κακή θρεπτική κατάσταση του οργανισμού και το χαμηλό σωματικό βάρος επηρεάζουν αρνητικά την αναπαραγωγική λειτουργία. Μια ισορροπημένη διατροφή με αυξημένη φυσική δραστηριότητα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Η διατροφική παρέμβαση είναι εξατομικευμένη και ανάλογη των συνοδών συμπτωμάτων.


Τσάλλου Νίκη
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου