Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ρεαλιστικοί στόχοι δίαιτας


Ίσως έχετε προσπαθήσει στο παρελθόν , χωρίς επιτυχία , να φτάσετε το βάρος του γάμου σας ή στο βάρος που είχατε σε μια μικρότερη ηλικία. Το σώμα όμως μπορεί να ακολουθήσει αυτή την επιθυμία μας ; και από πού προκύπτει αυτή μας η ανάγκη ;
Ψάχνοντας τον λόγο της έντονης ανάγκης για ένα ‘’τέλειο’’ σώμα θα καταλήξουμε ότι η αιτία είναι τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται και καθιερώνονται από ΜΜΕ τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι αληθινά και πολλές φορές προκύπτουν από ηλεκτρονική επεξεργασία ή από κάποια χειρουργική επέμβαση. Είναι αναμενόμενη η αντίδραση να θέλουμε να πιάσουμε αυτόν τον άπιαστο στόχο αφού οι κοινωνικές πιέσεις που δεχόμαστε είναι πολλές. Ένα καλλίγραμμο σώμα έχει συνδεθεί με προσωπική , επαγγελματική, κοινωνική αποδοχή και επιτυχία. Όλο αυτό γίνετε πιο έντονο όταν τα περισσότερα προϊόντα απευθύνονται σε άτομα τέλειων αναλογιών (τα νούμερα των ρούχων συνεχώς μικραίνουν) χωρίς να λαμβάνονται υπόψη περεταίρω παράγοντες όπως η ηλικία.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι φυσιολογικό όσο περνούν τα χρόνια το σώμα μας να αλλάζει και να προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες που αποκτά. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει και η σύσταση του. Δηλαδή , αυξάνεται το ποσοστό το λίπους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται το ποσοστό μυϊκού ιστού και έτσι και ο μεταβολισμός μας πια δεν λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά. Αυτό βέβαια είναι κάτι που εξαρτάται και από την φυσική δραστηριότητα του ατόμου όπως και από τις διατροφικές του συνήθειες και τους γενετικούς παράγοντες
Για να μπορέσουμε να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους για το βάρος μας είναι ότι το βάρος ,καλό είναι να ξέρουμε ότι είναι κατά 80% είναι γενετικά προκαθορισμένο. Η πιθανότητα να ξεφύγει κανείς από το γενετικά προκαθορισμένο βάρος του (setpoint είναι ο διεθνής όρος) είναι περιορισμένη. Αν κάποιος το επιχειρήσει δεν πρόκειται να αλλάξει τα κιλά του σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Φυσικά το νούμερο αυτό μόνο αμελητέο δεν είναι. Ένας άνθρωπος 80 κιλών σημαίνει ότι μπορεί να κινηθεί ανάμεσα στα 72 και στα 90 κιλά. Έρευνες έχουν δείξει ότι χάνοντας το 10% του βάρους μας υπάρχει σημαντική μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Εννοείται ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που μπορούν να χάσουν ή να πάρουν πολύ περισσότερα κιλά. Ο κ. Συντώσης όμως υποστήριξε ότι αργά ή γρήγορα ο γενικός πληθυσμός, παρά τις εξαντλητικές δίαιτες ή τη λαιμαργία του, θα επανέλθει κοντά στο γενετικά προκαθορισμένο βάρος του. Ένα πολύπλοκο σύνολο των ορμονών φτάνοντας στο προκαθορισμένο βάρος δίνει στο σώμα την αίσθηση της πείνας ώστε να βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει το βάρος του σε αυτό το εύρος. λέει Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας εκπρόσωπος Dawn Jackson Blatner, RD.
Γνωρίζοντας αυτό καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να ακολουθούμε και να εκτελούμε πιστά ένα υποθερμικό πρόγραμμα διατροφής αλλά το αποτέλεσμα να μη είναι αυτό που περιμένουμε.

Κακουλίδη Όλγα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου