Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Κατευθυντήριες οδηγίες της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας για την περίθαλψη των ασθενών μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση.


Κατευθυντήριες οδηγίες της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας για την περίθαλψη των ασθενών μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση.


Η Ενδοκρινολογική Εταιρεία εξέδωσε οδηγίες για την διατροφική και ενδοκρινική φροντίδα των ασθενών μετά από χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Οι συστάσεις, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, τονίζουν τη σημασία της ύπαρξης  διεπιστημονικής ομάδας που περιλαμβάνει ένα γιατρό  πρωτοβάθμιας φροντίδας και έναν ενδοκρινολόγο ή γαστρεντερολόγο.

Μεταξύ των συστάσεων είναι:

·         Η θεραπεία της επαναπρόσληψης βάρους θα πρέπει να περιλαμβάνει διατροφικές συμβουλές, φυσική δραστηριότητα (τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίως), τροποποίηση της συμπεριφοράς και φαρμακευτική αγωγή (περίπου 20 με 25% της απώλειας βάρους θα επανακτηθεί μέσα σε 10 χρόνια).

·         Οι ασθενείς θα πρέπει να καταναλώνουν 60 έως 120 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, καθώς και συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων.

·         Για την υγεία των οστών, οι ασθενείς που έχουμε υποστεί δυσαποροφητικές διαδικασίες (π.χ., Roux-en-Y bypass) θα πρέπει να κάνουν μετρήσεις των επιπέδων  βιταμίνης D, ασβέστιου, φώσφορου, παραθορμόνηε, και της αλκαλικής φωσφατάσης κάθε 6 μήνες και έλεγχο της οστικής πυκνότητας ετησίως μέχρι να σταθεροποιηθεί.  

·         Για την εκτίμηση των διατροφικών ελλείψεων μετά από διαδικασίες δυσαπορρόφησης, θα πρέπει να αξιολογούνται οι φερριτίνη, βιταμίνη Β12, το  φυλλικό οξύ, η βιταμίνη D, και τα επίπεδα του ασβεστίου κάθε 6 μήνες για τα πρώτα 2 χρόνια, και στη συνέχεια ετησίως.

Endocrine and Nutritional Management of the Post-Bariatric Surgery Patient: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline.

David Heber, Frank L. Greenway, Lee M. Kaplan, Edward Livingston, Javier Salvador and Christopher Still
The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism Vol. 95, No. 11 4823-4843

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου