Σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 2 Απριλίου 2011, από την 1η Μαΐου απαγορεύεται η χρήση της διφαινόλης Α για την κατασκευή μπουκαλιών βρεφικής διατροφής (μπιμπερό).
Ακόμα, από την 1η Ιουνίου θα απαγορευτεί η διάθεση, καθώς και η εισαγωγή στην ευρωπαϊκή αγορά, μπιμπερό που έχουν διφαινόλη.
Για να θυμηθούμε, η διφαινόλη Α (ή δισφαινόλη) είναι μία χημική ουσία, που χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή πλαστικών ειδών, μεταξύ άλλων πλαστικών δοχείων αποθήκευσης φαγητού και μπουκαλιών.
Κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί ότι μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες στον άνθρωπο όπως καρκίνο, διαβήτη, διαταραχές του θυρεοειδούς κ.α.
Σήμανση για τη διφαινόλη Α
![]() |
Συνήθως τα πλαστικά με αυτό σήμα περιέχουν BPA |
![]() |
Πλαστικά με αυτό το σήμα είναι πιθανό να περιέχουν BPA |
Επικίνδυνη χημική ουσία στα πλαστικά 2
Πρόσφατα το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (Ελκεκά) με δελτίο τύπου καλεί τον ΕΦΕΤ να πάρει θέση για το θέμα της διφαινόλης Α (δισφαινόλη Α), μίας χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία των τροφίμων. Αφορμή στάθηκαν πρόσφατες έρευνες που υποστηρίζουν ότι η διφαινόλη Α "είναι είναι επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών, διότι προκαλεί καρκίνο, εγκεφαλικές παθήσεις, διαβήτη , καρδιακές παθήσεις μέχρι και στειρότητα" (το δελτίο τύπου εδώ).
Στη συνέχεια του άρθρου θα γίνει μία συνοπτική παρουσίαση της διφαινόλης Α,καθώς και μέτρα προστασίας του καταναλωτή.
Ωστόσο, νέες έρευνες, που γίνονται σε πειραματόζωα, δείχνουν ότι η BPA ίσως είναι επικίνδυνη σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα.
Στη συνέχεια του άρθρου θα γίνει μία συνοπτική παρουσίαση της διφαινόλης Α,καθώς και μέτρα προστασίας του καταναλωτή.
- Τι είναι η διφαινόλη Α
Πλαστικά με αυτό το σήμα είναι πιθανό να περιέχουν BPA
- Είναι η διφαινόλη Α επικίνδυνη;
Ωστόσο, νέες έρευνες, που γίνονται σε πειραματόζωα, δείχνουν ότι η BPA ίσως είναι επικίνδυνη σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα.
- Το μέλλον
- Γενικές οδηγίες προς καταναλωτές
- Πετάξτε τα παλιά και φθαρμένα πλαστικά πχ πλαστικά δοχεία με γρατσουνιές
- Μην επαναχρησιμοποιείτε τις πλαστικές συσκευασίες των τροφίμων
- Μη βάζετε καυτά υλικά μέσα στα πλαστικά δοχεία πχ καυτό νερό σε πλαστικό μπουκάλι, καυτό φαγητό σε πλαστικό δοχείο κλπ
- Μη βάζετε τα πλαστικά στο φούρνο μικροκυμάτων εκτός κι αν αναγράφεται επάνω στο πλαστικό ότι είναι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων (microwave safe)
- Μη βάζετε στο πλυντήριο πιάτων πλαστικά εκτός κι αν αναγράφεται ότι είναι κατάλληλα (dishwasher safe)
- Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε γυάλινα ή πορσελάνινα δοχεία/μπωλ
- Οδηγίες για γονείς
- Αγοράστε μπιμπερό χωρίς BPA. Αν δεν είστε σίγουροι ότι το μπιμπερό του μωρού σας δεν έχει BPA τότε: μη ρίχνετε απευθείας καυτό ή πολύ ζεστό νερό στο μπιμπερό για να ετοιμάσετε το γεύμα του μωρού. Ετοιμάστε το γεύμα σε άλλο ασφαλές δοχείο και μεταφέρετε το στο μπιμπερό όταν γίνει χλιαρό.
- Όταν αποστειρώνετε το μπιμπερό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Ελέγξτε τα πλαστικά δοχεία/ποτήρια/μπιμπερό κλπ των παιδιών σας . Πετάξτε ότι είναι φθαρμένο ή έχει γρατσουνιές
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:
Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 321/2011 της Επιτροπής, της 1ης Απριλίου 2011 , για την τροποποίηση του κανονισμού (EE) αριθ. 10/2011 όσον αφορά τον περιορισμό της χρήσης της Δισφαινόλης Α στα πλαστικά μπουκάλια βρεφικής διατροφής Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ
Πατήστε εδώ:
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα συνάδελφε και καλώς όρισες στη μπλογκόσφαιρα (καθώς βλέπω ότι έχεις ξεκινήσει σχετικά πρόσφατα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν τα άρθρα μου για τη διφαινόλη Α από το το ιστολόγιο Θέματα Διατροφής. Στο μέλλον όμως θα εκτιμούσα εάν παρέθετες και την πηγή των άρθρων που αναδημοσιεύεις, με μορφή ενεργού λινκ.
Με εκτίμηση
Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ediatrofi.gr
Άρθρα για τη διφαινόλη από το ιστολόγιο Θέματα Διατροφής, www.thematadiatrofis.gr :
Η ΕΕ βάζει τέλος στη χρήση της διφαινόλης στα μπιμπερό
Επικίνδυνη χημική ουσία στα πλαστικά 2